fredag 27 februari 2009

Dagens omöjliga uppdrag eller?

Att lämna tillbaka böcker på biblioteket!

Först var jag som fastvuxen i stolen.
Drabbad av Alfonssyndromet Ska Bara.
Äntligen kom jag loss.
En tygpåse(väska) till böckerna vill jag ha.
Leta utan resultat i min överbelamrade klädkammare/garderob (större än en garderob och mindre än en klädkammare).
Irra runt en stund och komma fram till att matkassen får duga!
Nu ska jag klä på mig.
Börjar dra på mig min svarta jacka - Nä, den känns inte rätt. Kappan passar bättre.
Fram med den.
Nått på huvudet vill jag ha. Var är hatten?
Rotar runt på hyllan i hallgarderoben (oj, här måste det rensas också. men INTE nu!).
Så nu har jag hatten.
Men ser det inte lite kalt ut runt halsen. Halsduk?
Nä, min nya sjal får det bli.
Ojdå! Lösa trådar. De måste fästas. Fram med nål.
Var är nålen? Letar i min låda med syattiraljer. Där! Snabbt fäster jag trådarna.
Tar på sjalen. Synar i spegeln. Jo, det ser bra ut.
Plånboken? Var har den tagit vägen. Justja! Den ligger kvar i dramaten.
Så, nu kan jag gå. Ut genom dörren.
Låser.
Börjar gå nedför trappen.
Men saknar jag inte nått nu? Var är böckerna!??!
Upp igen.
Låsa upp dörren.
Hämta böckerna.
Så nu är de äntligen påväg att lämnas tillbaka ;)

torsdag 26 februari 2009

Göran Tunström

Plötsligt blev allt jobbigt. Minnen ramlar över mig. Tänker på mamma. Tänker på Anna och hennes söner. Vänder tillbaka till ord som kändes så träffande i juni. Behöver dem nu oxå.

När mammor dör,
då förlorar man ett av väderstrecken
då förlorar man vartannat andetag
då förlorar man en glänta
När mammor dör,
växer det sly överallt
Göran Tunström

och

Känner att jag glömmer bort bloggen ibland. Men de senaste dagarna har jag haft fullt upp! Till exempel stressade jag iväg till Ica Maxi igårkväll, för att hinna med att handla innan Grey's anatomy. Det gick precis. Och när det var slut var det ju dags för sängen... Och nej, inte hade jag en tanke på att blogga.

tisdag 24 februari 2009

Kosmisk rubbning

Möttes nyss av en sorglig nyhet. Att en älskad mamma till tre fina pojkar gått bort. Jag känner henne inte. Men ändå sörjer jag. Hon var en fin människa. Omtyckt. Klok. Älskvärd.

Men plötsligt förstår jag varför jag varit ledsen. Mer ledsen än vad jag brukar. Ikväll på körövningen satt jag vid ett tillfälle med tårar i ögonen. Just då möttes många andra av denna sorg. Och jag kände av den.

måndag 23 februari 2009

Ny leksak!


Äntligen är paketet här! Så nu vill jag bara pilla på med min nya leksak... Tills vidare får ni nöja er med lite tjuvkik ;)


Otålig

Men alltså, hur lång tid ska det behövas för att ett paket ska komma fram.

Irritationsmoment

Idag har redan hunnit med att irritera mig på två saker. Så here goes!
  1. Vad trodde politikerna när de införde max 75 dagar att kunna stämpla upp till heltid om man får den deltidsanställning! Jajjemen de var så korkade så de trodde att arbetsgivarna skulle GLADELIGEN erbjuda en heltidstjänst. För annars... Ja, vadå? Förlorar den arbetssökande HELA inkomsten. Som arbetssökande var det ju som att välja mellan pest eller lite mer kolera! Nu har de visst förstått att deras arseltanke gick totalt fel. Nått som jag vetat hela tiden...
  2. Varför i hela friden SANDA! på snö. Hallå! Snö är inte halkig. Men det är ganska skönt att kunna dra en pulka utan att den är helt uppnött efter en kort promenad till förskolan. Och slippa sandhögarna som blir när man kommer in igen...

Så nu har jag rutit färdigt. Nu ska jag söka jobb. Och kanske få utnyttja det vettiga stödet "nystartsjobb". Där är det rätt tänkt :)

fredag 20 februari 2009

Ordlista för en 22 månaders

Här kommer en långtifrån komplett lista på ord som dottern använder sig av. Sätter ihop till 3-7 ordsmeningar, allt efter behov!

Folk jag känner:
Mamma, pappa, sarmor, sassar, Adam, Hugo, Teor, PeterMaria, Viktor, Bastan, Mina, Såsa, Eva, Ida, Bejja, Mask(Max)

Fantasifigurer:
Pippi, Tommy, Annka, Iggepigge, PackaPacka, ApsiDejsi, Ipton, Abbe, Esser, Ucia, Madicken, Emil

Att göra:
åka, äta, sova, böka(rapa), bassa, kissa, bada, leka, sitta, läsa, spela, dassa, sunga, hoppa, brinde(känna på något som är varmt, bränna sig), handla, duscha, städa, kom, stanna, dega, baka, höppla(öppna), släcka, pussa, krama,

Att äta:
ninono(vindruvor), happle, temtin(klementin, apelsin...), smör, smesmör, havermiök, havergryn, jågort, bulle, glash, gubbe(jordgubbe), blåbä, soppa, miök, habure(hamburgare), pitsa, kepusch

Hur saker är:
varmt, kallt, ljust, mökt, glad, lessen,

Fordon:
bil, sypan, kopter, brannbil, blans, plisbil, minibuss, buss, tåg, tunbana, trakor, lasbil, tubana

Prylar omkring mig:
matt(napp), uschkana, sossan(soffan), sal(sjal), klossar, boll, blong(balong), säng, potta, tett(toalett), dusch, fisk, docka, Bertil, Grodan, kudde, täcke, sop, sågel, måne, sol

Kläder:
klännin, byskor, töja, väst, verolen, mössa, vantar, stölar, skor, jacka, kjol

Djur:
hudd, katt, leion, fant, kokediil, kanin, häst,

Andra ord och uttryck:
oskå, "vad gjorde NN!", "(itte) bära di"(bär (inte) mig!), "tata tata"(godag, godag), inte heller

torsdag 19 februari 2009

Otakt

Det känns som om jag ständigt ligger steget efter. I allt jag tar mig för. Det är ingen rolig känsla. Det är som att jag ständigt kommer upp på perrongen och ser tåget gå. Ibland stressar jag lite extra och hinner precis på tåget innan dörrarna stängs...

Det är en stressande känsla. Det är en känsla av att inte ha kontroll. Att missa saker. Jag gillar inte att ligga efter. Jag vill ligga före. Ha kontroll. Uppleva.

onsdag 18 februari 2009

Oordnat

Kaos är mitt namn. Jag försöker bringa ordning. Men när jag gör det blir det bara ännu mer oreda. Jag börjar så bra. Sedan går det snabbt utför.

Nä, nu får det bli lunch istället... Hoppas köket står kvar efter det ;)

iiiii!

Snart är den här. Hoppas jag! ÅH vad jag längtar...

tisdag 17 februari 2009

Mössa klar

Idag har jag och dottern haft en än bättre dag! Idag förärades Junibacken av ett besök av oss. Det var en höjdare! Dottern sprang runt. Upptäckte. Var glad. Busade.

Tågturen gick över förväntan. Hon satt i min famn och tittade på allt med stora ögon! När Katla dök upp gosade hon in sig ännu lite till och gnölade nått som jag inte uppfattade.

Villa Villerkulla tog det ett tag innan hon vågade sig på en upptäcksfärd i.

När vi gick ned för trappen mot resturangen utbrast hon - Maten är klar! Vilket jag tolkade som att hon var hungrig. Pannkakorna försvann i ett nafs! Eller ja, först åt hon upp sylten :D

Sedan gick vi tillbaka upp till Villa Villerkulla för en liten föreställning med Pippi. Hon är ju inte mycket för att sitta still, men nu gick det riktigt bra. Så gott som hela föreställningen satt hon i mitt knä, eller på golvet nära mig. Förutom när pippisången spelades/sjöngs, då dansade hon!

Jag tror det var mycket som skulle smältas för hon ville inte riktigt somna sådär fort som jag trodde, men hon låg i vagnen och plötsligt sov hon hela vägen hem. Och hon sover än!

Så passade jag på att göra mössan klar! Hade inte dottern vaknat i går kväll hade den redan varit färdig men men... Jag gillar den. Varm och gosig. En ny favvomössa tror jag minsann :)

måndag 16 februari 2009

Mysmåndag

Då dottern är snuvig och hostig och inte riktigt sitt superglada jag, så bestämde jag, efter en VÄLDIGT strulig nattning, igår att hon skulle få vara hemma från förskolan idag.
Och det var ett klokt beslut - för vi har haft en supermysig dag, bara hon och jag idag.

Först tog vi det bara lungt på morgonen sedan tog vi bussen till lekhuset. Där var det precis lagom med barn så dottern fick rasa av sig så mycket hon bara kunde. Det blev lite rutschkana, mycket studsmatta och självklart simma i bollhavet :)
Sedan smakade det nog extra mums med köttbullar och pasta, för det var länge sedan jag såg henne äta med sådan aptit. Lite ledsna miner när vi skulle lämna lekhuset, men det berodde nog främst på trötthet, vilket i sin tur märktes då dottern somnade innan vi ens passerat K-rauta.

Mamman fick då en skön promenad hem mot Solna igen. Fast då blev jag så sugen på att köpa garn till en mössa. Så då fick det bli en tur med tunnelbanan istället. Till Garnverket. Tyvärr vaknade dottern under tunnelbanefärden, men hon satt som i koma i vagnen och verkade ha det bra trots allt...

Mamman kände för att promenera ytterligare, så från garnverket gick hon sedan till S:t Eriksplan för att där hoppa på buss 70. Där fick mamman tina upp sina frusna fingrar och suget efter en semla blev så stor så det fick bli en liten omväg förbi Thelins där det inhandlades en åt oss var.

Väl hemma fick dottern sin allra första semla, vilket hon åt med stor förtjusning och mycket besvär. Men semla är ju mättande så det blev inte mycket som försvann. :)

I skrivande stund tittar dottern på sin älskade Pippi. Mamman har hunnit påbörja stickningen och ska nu hitta på vad vi ska äta till middag. Sedan får det bli en tur till mataffärn. Så var den dagen slut ;)

lördag 14 februari 2009

Mat!

Familjens meny på alla hjärtans dag:

Förätt
Vitlöksstekt Pak Choy på rostat bröd med philadephiaost

Huvudrätt
Feta och soltorkade tomater-biffar och klyftpotatis

Efterrätt
Sias kravglass med blåbär

Bökstök

Borde sova. Är trött. Men som vanligt kommer jag liksom in i andra (eller femte. eller femtioelfte) andningen såhär på kvällsnattkröken.

Inatt sov ingen av oss gott. Dottern somnade iofs snabbt när hon kom i säng på kvällen. Men sedan vaknade hon av hosta ungefär i samma veva som pappan och mamman var påväg mot sängen. Och kunde eller ville inte somna om igen. Hon låg iofs ned, men stilla var hon inte. Det skulle slitas i mammans hår. Riva mamman eller pappan i ansiktet. Snurra runt lite - ligga på rygg, på mage, på sidan. Bredvid mamma. Bredvid pappa.

Tillslut gav mamman upp. Tog med sig dottern till soffan för att nån (läs pappan) skulle få sova iaf. Och se det funkade. Alla fick sova. Mamman sov visserligen riktigt illa, men sova fick hon göra!!!

torsdag 12 februari 2009

Lite banan

Nånstans har vi väl ändå gjort rätt på vägen... Följade scen utspelades nyss i köket!

Mamman har skurit upp lite banan och kiwi. Toppat allt med lite russin. Lagt upp fint på en turkos tallrik. Dottern kommer in i köket. Mamman visar fatet.
- Det ser väl gott ut.
- mmm
- Vill du ha?
- Ja, tack! Bordet... Dottern vänder sig om och går glad ut till vardagsrummet

onsdag 11 februari 2009

Kay Pollak

Snubblade över dessa ord. De slog an en sträng hos mig. Läs och begrunda du med...

Jag har ett problem just nu. Jag är ur balans. Det är sant.
Men jag skyller inte på dig för att jag känner som jag gör.
Jag gör inte dig skyldig för att jag just nu är störd.
Något i det du sa eller gjorde väckte något i mig
- men det jag känner har inte med dig att göra.
Jag är ännu inte medveten om varför jag känner såhär.
Jag vet bara att jag ytterst sällan är störd av de skäl jag tror.
Därför skyller jag inte på dig för att jag känner allt det jag känner.
Jag har mina känslor.
Men det är inte du som är orsak till mina känslor.
Orsaken till mina känslor finns inom mig.
Det är inte särkskilt konstruktivt att anklaga dig
för ett problem jag själv har.
Därför gör jag mig inte till offer för dig.
Jag ger inte dig skulden för att jag via dig blir påmind om mina egna problem och ofullkomligheter.
Jag ser allt detta.
Det är fantastiskt.

Kay Pollak

tisdag 10 februari 2009

Den har kommit nu!

För en liten stund sedan ringde det på dörren. Ekolådan var här! Så smidigt att få så fräscha frukter och grönsaker!!!

Jag blev riktigt hungrig. Så nu blir det till att äta äpplen och kiwi. Och Pak Choi. Och rödbetor. För att nämna några av godsakerna

måndag 9 februari 2009

Bra slut på jobbig afton

Efter en eftermiddag/afton där mamman nästan velat krypa ur skinnet. När dottern gjort bara saker hon inte får. Och mamman har varit arg ARG.

Då är det extra värdefullt med ett skönt avslut på dagen med dottern. En pratsam stund på skötbordet. Det är som att dottern oxå tycker det. Och kryper ännu lite närmre när det är dags för saga och för kvällen även sång i sängen.

Så när lampan släckts för kvällen somnar vi båda gott inom fem minuter.

Glitter en måndag

Idag när jag hämtade dottern på förskolan hängde det ett så fint pyssel på hennes "klädnypa". Förgyllde måndagstristessen med lite glitter. Gav mamman ett leende på läpparna. Måste få dela med mig


Fotot gör visserligen inte alls pysslet rättvisa. Men ändå...

Nattliga funderingar

Jag är trött hela dagarna. Går omkring och önskar inget hellre än att sova. Så kommer kvällen och jag börjar längta till sängen. Men först ska det fixas lite. Kanske titta på lite TV. Fixas lite till. Nånstans här fastnar jag lätt. Är uppe en eller kanske två timmar längre än vad jag tänkt. Så när jag väl kommer i säng kan jag bara INTE somna. Jag ligger och vänder och vrider på mig. Stör dottern. Blir störd av dottern. Funderar. Tänker.

Igår låg jag och funderade på vem rekryteringsbazaren egentligen vänder sig till? För om det är främst för de som står utan jobb så VARFÖR ska det behöva ligga på helgen? Fast så kom jag på, den vänder sig (även) till nysvenskar som har svårt att få det jobb som de är utbildade till. De kanske jobbar med nått som gör att det är lättare att ta sig till mässan en lördag istället.

Efter den insikten kunde jag somna ;)

söndag 8 februari 2009

Få välja själv

I fredags frågade vi dottern om hon ville till pappans kusin på födelsedagskalas. JA svarade dottern glatt. Och fortsatte på samma tema ända till det var dags att åka - då ville hon inte. Fast då var det ju så dags. Nä den vägran berodde nog främst på trötthet, för ca tre minuter efter vi lämnat hemmet sov hon gott i vagnen.

Idag har jag (och pappan) frågat om hon vill gå till kyrkan. Nä, har hon svarat vid varje tillfälle. Så därför sitter jag har och bloggar istället för att vara påväg till kyrkan. Det känns både bra och dåligt. Skönt för jag är egentligen för trött. Ledsamt för det är en mysig stund som det nu dröjer två veckor till nästa tillfälle.

fredag 6 februari 2009

tom

Har varit på rekryteringsbazar i kulturhuset. Gav det mig nått - förutom huvudvärk - nä inte mycket.

En vild diskussion ur mitt minne

Läste Tårtmammans blogg då ett minne ramlar över mig lite på samma tema som inlägget jag precis läste.

Minns ej riktigt den exakta bakgrunden till den vilda diskussion som uppstod men det var något med att ett dövt par ville ha ett dövt barn. Som grundinställning har jag att det är fel att välja hur barnen ska bli. Man får det man får sas, och alla barn är lika välkomna!

Men just här, i denna diskussion tyckte jag att det döva paret hade rätt att önska sig ett dövt barn. Ganska snart hade jag hela sällskapet emot mig. De kom med att det var så fel mot det ofödda barnet - för dem verkade det som jordens undergång att inte kunna höra. Och så självklart, det är ju en livsfara att inte höra, man kan ju bli överkörd eller nått

Mina argument föll i död jord. Det var som att tala till döva öron... Att ett hörande barn i ett döv familj kan vara minst så handikappande, som en omvänd situation. Vem ska ge det lilla barnet det talade språket? Och vilka kan ge ett dövt barn den allra bästa starten här i livet om inte en döv familj?

Nej, resten av sällskapet slog fast att alla handikap är något icke välkommet. En skrämmande inställning som upprör mig än idag.

torsdag 5 februari 2009

MiniEFIT

Kom på lite sent att idag skulle det passa med ett EFIT. Men bättre sent än aldrig :)

11.11 Dottern snor åt sig en napp i köket
12.11 Ut en sväng. Mamman köper sushi till lunch
13.11 Dags för lite vila. Först ska vi läsa lite14.11 Mamman sitter med lite pappersarbete
15.11 Mamman vill surfa lite. Dottern vill titta på Pippi!
16.11 Rensning pågår i CD-hyllan

onsdag 4 februari 2009

Tummen ur

Jag har sååååå länge gått och tänkt att jag skulle beställa grönsakslådor från typ Årstiderna eller Ekolådan. Tanken har växt (och väckts) sedan en av våra grannar uppenbarligen prenumererar på lådor från Ekolådan, då det "alltid" står tomma sådana utanför deras dörr.

För kanske en vecka sedan mötte jag grannen och passade på att höra mig för litet. Då bestämde jag mig. Ekolåda får det bli! Sedan har det gått troll i den tanken. Den har bara velat dyka upp när jag befunnit mig som längst ifrån en dator... Eller typ nått sånt.
Aldrig att jag har tänkt en sådan tanke när jag suttit vid datorn i alla fall. Tills ikväll. Plötsligt ramlade den bara över mig.
Och fort var det gjort. Hoppas nu bara att min förhoppning om leveranser till denna port samma vecka faller in ;)

Rekordnattning

Nog för att dottern oftast är väldigt lättnattad, men idag slog hon nog alla rekord. Vi läste en bok som avslutades med att ugglan somnade (Jag är inte söt). Dottern konstaterar, "oskå sova", och gäspar stort.

Efter det borstar vi tänderna och går in i sovrummet och lägger oss. Dottern berättar för pappan att "Igglepigge sov ApsyDejsi säng" "ApsyDejsi pussa..." och sedan sov hon!

Stöknatt

Igårkväll lagom till att jag skulle blogga lite kom dottern upp och ville inte gå å lägga sig igen. Iaf inte ensam. Så pappan och mamman såg det som ett ypperligt tillfälle att komma i säng i tid :) Nu blev det inte så mycket av med sovandet, för dottern skulle prata och berätta om allt och lite till

Pappan tyckte dottern kändes varm, men mamman ville bara sova. Vilket hon inte fick göra. För dottern stökade omkring. Och pratade lite till. Och drog mamman i håret. Vid ett tillfälle sprang hon till och med upp.
I morse insåg hela familjen att dottern har feber och får vara hemma från förskolan. I skrivande stund sover hon i sjalen i min famn. Mysigt.

tisdag 3 februari 2009

Nostalgitripp

Se så söt man kan vara. Från när jag var ungefär ett halvår äldre än vad dottern är nu. Skulle jag tro... Hav överseende med bildkvaliteten, inte så lätt att fota av ett foto ;)

Förändringar

För att den här bloggen inte bara ska handla om mig. För det vill jag ju inte. Så har jag startat en till blogg. Som är hemlig. Fast om du ber snällt kan du få läsa om du verkligen vill. Men bli inte ledsen om jag nekar dig tillträde. För jag tror inte att den är så rolig att läsa. Det är mest för min egen del jag startat den. Jag ville mest informera. Jag tror att den här bloggen kommer att ändra lite karaktär pga denna bloggstart - till det bättre är min stora förhoppning.

måndag 2 februari 2009

22 månader

Idag blir dottern 22 månader. Det firande hon med en riktigt skitmorgon ;) Mamman sätter dottern på toaletten för att hon tycker att det bättre att bajsa där.
- Bassat färdit tetten, säger dottern med en gång
Mamman hjälper dottern ned från toaletten
- Bass äcklit, säger dottern och tittar ned i den tomma toastolen.

En jobbig väg

Jag tänker väldigt mycket just nu. Analyserar mig själv. Kommer till insikt. Upptäcker saker som jag inte tänkt på tidigare. Det är en jobbig resa. Men ack så nödvändig. För snart kan det vara försent. Om jag inte vill att dottern ska "ärva" alla dessa negativa sidor hos mig. Och det vill jag ju inte.

Jag vill inte att hon ska behöva genomgå samma vånda som mig. Jag vill att hon ska nå till stjärnorna. Jag vill att hon ska ha självförtroende till att göra det. Och självkänsla att inse att hon kan det.

Som sagt. Det är en jobbig resa. Fast jag tror det jobbigaste steget är taget. Steget till insikt. Nu vet jag ju vad felet är. Nu vet jag vad jag ska jobba med. Och vad mitt mål är. Nu gäller det bara att våga fullfölja. Att tänka på rätt saker. Inte fastna nere på botten. Men om jag gör det en dag så är det inte hela världen, det kommer en ny dag, med nya möjligheter i morgon. Små små steg. Ett i taget. Snart är jag framme. Tids nog...