onsdag 9 maj 2012

Felaktig information

Jag kanske ska ta tillbaka det där med att jag är nöjd med mina sköterskor på BVC ;)
Sonen visade det sig hade gått NED i vikt nu vid ettårskollen. Och då framkom det ju ganska snart att jag ammar honom ganska mycket, och det var ju inte bra, för mjölken är ju inte så näringsrik nu när han är så stor. Fast det är ju fel, mjölken är visst näringsrik. Ja, sonen behöver mer energi, det håller jag med om, men det kan han få via bröstmjölken, enbart.

Nu tror jag att denna viktnedgång beror på att sonen varit konstig i magen en tid tillbaka, och ibland är det som att maten kommer ut lika snabbt som den kom in. Jag har snarare varit glad över att han, i detta läget, ammar så pass mycket som han ändå gör, för bröstmjölken är snäll mot en orolig mage och det är lätt för kroppen att tillgodogöra sig alla näringsämnen från mjölken.

En sak som sköterskan sa förbryllar verkligen mig: Å ena sidan är mjölken inte längre så näringsrik (återigen FEL!), och det kan man kanske tolka som att jag har spökvatten (lånar dotterns uttryck av vatten med lite mjölk i) i brösten. Å andra sidan är det inte bra att jag låter sonen amma/snutta på natten, för det gör att han inte är lika hungrig sedan på dagen. Men den ekvationen får jag inte att gå ihop, för om det är spökvatten han får i sig så ger ju det ingen längre mättnadskänsla, vatten passerar ju ganska snabbt genom magen och när den är borta är man ju snabbt hungrig igen.

Nä, här skulle jag önska att min i övrigt så braiga sköterska på BVC läste på lite mer och inte falla in i den felaktiga tron om att nattamning är av ondo och att mjölken inte längre är så näringsrik.

1 kommentar: