tisdag 25 april 2017

Svår nöt att knäcka

Jag tycker det är så himla svårt att göra det bästa nu med Nordiska motståndsrörelsen till Almedalen och Nya tider i bokmässan.

Spontant reagerar jag nej, bojkotta! Men samtidigt är det verkligen det bästa? Så fort vi alla som står för öppenhet och alla människors lika värde reagerar med ett bojkotta! Stäng ute! Ni är inte välkomna! Snabbt som sjutton drar de på sig offerkoftan och försvarar sig med den, återigen, felaktiga tolkningen av yttrandefriheten.

Yttrandefrihet är att du får säga vad du vill utan "munkavle" från staten. Det innebär att, som exempel, bokmässan har all rätt att säga tyvärr Nya tider, ni är inte välkomna hit för vad vi kan se så kan ni inte fullt ut ställa upp på våra krav på öppenhet. Samtidigt innebär det att Nya tider också har rätten att säga att de känner sig kränkta och att de visst följer bokmässans krav.

Det är yttrandefrihet från båda hållen. I det lilla, om du skulle kliva in hos grannen och börja prata om dina politiska visioner, kan grannen ringa polisen och be dem föra bort dig. För du har gjort intrång. Inte för att du talar om dina visioner. För där kan polisen inte göra något, så länge det du talar om håller sig inom lagens råmärken.

Att du då, när polisen för bort dig, börja vråla något om yttrandefrihet, så har du fel. FEL! Vill du gärna dela med dig av dina politiska visioner får du istället snällt bjuda in dina grannar för att de ska komma och lyssna på dig. Och om de kommer, lyssnar och säger emot dig, är det helt okej. Då går det inte heller att vråla något om censur och att yttrandefriheten är hotad. För vem är det som censurerar vem egentligen? Vem är det som vill försöka ändra på yttrandefriheten?

Jag som privatperson har rätt att välja vilka som kommer hem till mig. För en organisation är det samma sak. Vi har alla rätten att välja vilka som får komma.

Du som inte blivit bjuden - eller nekad inträde, har faktiskt även rätt att känna dig besviken. Men du har inte blivit censurerad. Yttrandefriheten är inte hotad av detta. Vill du så gärna att ditt budskap ska komma ut får du hitta någon annan väg.

Men åter till nöten. Jag är för öppenhet, yttrandefrihet, solidaritet och tycker att alla människor är lika mycket värda. Samtidigt, alla kan inte vara med överallt. Om nu bokmässan väljer att ta med Nya tider, är det verkligen rätt bojkotta mässan? Eller är det bättre att göra som Svenska kyrkan och välja att vara kvar? Jag finner båda argumenten lika bra. Så vad gäller bokmässan kan jag tycka att det är bra att det finns både ock.

Vad gäller polisens, i mina ögon, slappa inställning till att ge tillstånd för dessa antidemokratiska och farliga grupperingar att vara med på Almedalen, det tycker jag är ett reellt problem. Där måste polisen faktiskt bli hårdare och dra snävare gränser.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar