onsdag 2 november 2011

En av amningens alla fördelar

Såhär lagom till att oktober övergått till november och Rosa Bandet-kampanjen är över kommer jag på mig själv att fundera över detta att Cancerfonden valt att knappt informera om amningens fördelar vad gäller risken att drabbas av bröstcancer.

Jag minns att för tio år sedan, när min mamma genomgick cellgiftsbehandling mot bröstcancer, så gav tidningen Amelia ut ett specialnummer om bröstcancer och Rosa Bandet. Jag minns att i tidningen stod det att (långtids)amning minskade risken att drabbas av bröstcancer. Då var det visst av vikt att informera om detta faktum. Men nu har alltså cancerfonden valt en annan väg. En i mina ögon onödigt farlig väg.

Jag minns att jag, när jag läste om amningens fördelar, tänkte att den dagen jag får möjligheten att amma, så ska jag göra det så länge jag kan. För det gjorde inte min mamma, mig och min bror ammade hon i tre månader vardera. Kanske hade min mamma sluppit cancern om hon ammat längre. Jag tänkte då och jag tänker nu att jag vill amma så länge jag kan. Dottern ammades till hon var 15 månader, då visade hon inget intresse av att amma längre. Sonen hoppas jag vill amma minst lika länge eller längre.

Jag gjorde och jag gör ett medvetet val i att långtidsamma. Kanske skulle fler göra som jag, om de bara fick informationen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar