onsdag 9 november 2011

Vad är barncentrering?

I detta inlägg slänger jag ur mig ett uttryck som kanske inte alla har koll på vad det betyder. Men om jag skulle kallat det curla hade nog de flesta förstått vad jag menat. Här finns en talande text om barncentrering
[...] med barn i alla åldrar finns en fälla till och det är att man låter världen snurra enbart kring barnet och glömmer bort sina egna behov. Det slår i så fall åt två håll, dels det uppenbara att man som förälder snart får slut på kraft och missar balansen i familjen [...] Ett barn är heller inte gjort för att vara i centrum, utan för att vara en i mängden, en i gruppen och först i början i första hand en iakttagare och sedan sakta allt mer en som gör samma saker som de runt ikring [...]
Fast jag tycker att agera barncentrerat är ett större - vidare begrepp än att curla, och att curla är en del av barncentrering. Självklart ska även barnet få sina behov tillfredsställda men det behöver absolut inte innebära att resten av familjen måste passa upp barnet.
[...] Självklart får man pussa och krama och busa med barnet när glädjen över den lilla vännen svämmar över. Det är ju bara härligt för både barn och den vuxna, men att ständigt placera barnet i blickfånget och i centrum för all uppmärksamhet blir tröttsamt för alla inblandade. Barnet mår bäst av att liksom de flesta av oss befinna oss nära händelserna men utan att utgöra själva centrum [...]


En lätt fälla att falla i, ja, jag trillar dit dagligen, är dessa frågor som man ställer för att vara "snäll", fast det istället blir motsatt effekt.

- Vad vill du göra efter förskolan? En alldeles för stor och öppen fråga som ger barnet alltför stor makt, bättre att då ge en två tre olika alternativ (beroende på ålder) som barnet kan få välja mellan Vill du leka i lekparken eller gå hem och dega? 

- Vill du följa med och handla mat? Barnet har inte den makten att bestämma. Ska det handlas så ska det. Nu ska vi gå och handla mat! Om barnet sätter sig på tvären och hellre vill leka i parken kommer man på en lösning så alla blir nöjda, kanske att du får leka fem minuter sedan går vi och handlar.

- Vill du ta din medicin nu? Nej, här kan det ju rent av bli farligt om barnet ska få bestämma. Nu ska du ta din medicin!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar