tisdag 11 mars 2014

Fastan #7

Det som hände i lördags natt i Malmö upptar mycket av mina tankar. Det är en skrämmande utveckling, på så många plan. Först och främst att det händer. Sedan när det väl har hänt är det uppenbarligen väldigt svårt för nyhetsrapporteringen att berätta vad som egentligen hänt - alltså vem som utsatt vem för vad. Det känns så svårt att få en bild av vad som egentligen hände. När det slätas över med högerextremister, var tog uttrycket "vad som verkar vara" vägen? Självklart ska en slippa att oriktigt anklagas för något, men i rädslan för att felaktigt misstänka får det inte bli såhär heller. Nu anklagas ju de skadade för att vara bråkmakare, snacka om att misstänkliggöra någon på svag grund.

Tycker att det är väldigt skrämmande att statsminister Reinfeldt varit oroväckande tyst i frågan. Fast det är väl det, han tycker väl att vänstern och allt som den står för är mer skrämmande än några fascister eller nazister som inte tvekar för att ta till våld. Att vara för jämlikhet och vara antirasist har ingen politisk färg, det är sunt förnuft. Rädslan för de röda fanorna ska snarare vara en anledning till att vilja visa upp de blå. Som det är nu känns det bara som att det är inte viktigt för de blå, det verkar vara andra frågor som känns viktigare. Det här känns väldigt aktuellt med tillägget att Jimmie Åkesson i sin tur krattar manegen för ännu extremare tongångar bland de bruna.

Jag känner mig stärkt i att det finns många som gör sina röster hörda och bemöter detta vansinnesdåd med fredliga manifestationer där kunskap blir makt, för att visa att tillsammans är vi starka. För än så länge är fascisterna och nazisterna förhållandevis få. Men får alliansen behålla makten över Sverige med allt vad det innebär då kommer de få starkare fäste i Sverige. Den ilska vi känner nu måste kanaliseras klokt. Vi får inte sjunka till deras nivå. Jag känner en oro för att extremvänstern ser det här som en öppning till eskalerat våld. Men det är fel väg att gå. Samtidigt ska vi inte låta oss tystas, vi ska tillsammans se till att höja oss över rasisterna. Klokt och balanserat ska vi argumentera för antirasism, demokrati och jämlikhet.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Det minsta du kan göra är att använda din röst klokt i de kommande valen. Att rösta blankt är inte ett klokt val, för det räknas som en ogiltig röst alltså en bortkastad röst. Bättre då faktiskt att rösta på Kalle Anka, men allra bäst är ändå att rösta på ett etablerat parti med upptryckt röstsedel. Jag tycker självklart att du ska rösta på Vänsterpartiet, men det viktigaste ändå är att du faktiskt röstar!

Jag ber en bön för Showan. #KämpaShowan.
Kristus, du som gjorde människor friska när de kom i din väg och bad om läkedom, jag ber nu till dig för Showan, som är svårt skadad. Du ser vad som drabbat honom och vet hur svårt det är för honom. Kristus, du som själv gått genom lidande och död, och kommer oss tillmötes med uppståndelsens läkande kraft, jag ber av hela mitt hjärta; Gör honom frisk igen. Amen

Vad säger bibeln på detta tema:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar